«با کشت محصولات آببر با آبیاری سنتی همچون هندوانه و سیبزمینی در حال نابود کردن منابع آبی کشور هستیم، درحالیکه ارز حاصل از صادرات این محصولات به هیچ عنوان ارزش نابودی منابع آبی را ندارد».
اصغر خدادادی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با بیان این مطلب اظهار کرد: با وجود اینکه ایران جزو کشورهای خشک و نیمه خشک جهان محسوب میشود و تدوین الگوی کشت بر اساس اقلیم مناطق و محدودیت منابع آبی نیاز ضروری کشور است، همچنان شاهد کشت محصولات آببر با آبیاری سنتی در نقاط خشک و نیمه خشک هستیم.
وی افزود: ارز حاصل از صادرات محصولاتی همچون هندوانه و سیب زمینی به هیچ عنوان ارزش نابودی منابع آبی را ندارد. اما مادامی که الگوی کشت تعریف نشود، کشاورزان سردرگم هستند و با توجه به نیاز بازار و دسترسی نامحدود به منابع آبی، محصولات آببر تولید میکنند.
این کارشناس کشاورزی با بیان اینکه متخصصان کشاورزی از تولید دور ماندهاند و کشاورزانی که دانش و تکنیک لازم را ندارند به تولید میپردازند، گفت: کشاورزی باید از حالت معیشتی به اقتصادی تبدیل شود اما ساختار این بخش برای بهکارگیری نیروهای زبده و متخصص آماده نشده و کشاورزی ایران همچنان با ساختار سنتی به حیات خود ادامه میدهد.
خدادادی ادامه داد: بسیاری از نیروهای اهل فن و متخصصین کشاورزی بیکار هستند. درصورتیکه میتوان آنها را وارد کشاورزی کرد و از آنها استفاده کرد. تحقق این امر نه تنها به ایجاد اشتغال میانجامد بلکه راندمان کشاورزی را بالا میبرد. نگرشی که در حال حاضر غالب شده این است که میگوید هرکس کاری از دستش برنمیآید برود کشاورزی کند؛ در حالی که کشاورزی یک فعالیت کاملا تخصصی و مهندسی است.
وی تصریح کرد: به بحث آموزش و ترویج باید بسیار توجه شود. آموزش در مزرعه را باید جدی بگیریم و روی آن کار کنیم. تخصص آکادمیک لازم است اما مهمتر از آن آموزش تجربی بر روی زمین است.
این کارشناس کشاورزی با اشاره به نبود خرید تضمینی محصولات کشاورزی گفت: برای جلوگیری از هدررفت آب باید الگوی کشت بر اساس نوع خاک، اقلیم و منابع آبی ترسیم شود. این مساله هم نیازمند برنامهریزی مدون از تولید تا بازار است که خرید تضمینی یکی از ضروریات آن محسوب میشود. هماکنون سیاستهای خرید تضمینی به شکلی بیثبات انجام میشود و بعضا خریدهای تضمینی متناسب با قیمت واقعی محصولات نیست.
چهارشنبه 30 اردیبهشت 1394 ساعت 20:50