واحد مشترک کمکی پژوهش و مهندسی «هوش یار-تواندار»     (HT-CSURE)

واحد مشترک کمکی پژوهش و مهندسی «هوش یار-تواندار» (HT-CSURE)

Hooshyar-Tavandar Common Subsidiary Unit for Research & Engineering
واحد مشترک کمکی پژوهش و مهندسی «هوش یار-تواندار»     (HT-CSURE)

واحد مشترک کمکی پژوهش و مهندسی «هوش یار-تواندار» (HT-CSURE)

Hooshyar-Tavandar Common Subsidiary Unit for Research & Engineering

ایده ذخیره‌سازی اطلاعات روی DNA: تمام اطلاعات جهان روی یک قاشق چای‌خوری؟


تمام اطلاعات جهان روی دی‌ان‌ای به اندازه یک قاشق چای‌خوری (از 1 پزشک)


dna

سپیده کیانی فناوری 

 

  

EcoRV_1RVA

برای اینکه بتوان اطلاعات را روی سلول‌های دی‌ان‌ای ذخیره کرد، باید آن‌ها به صورت دیجیتالی ( همان صفر و یک معروف زبان باینری) درآورد. همان‌طور که گفتیم، این پروسه تازگی ندارد و دانشمندان دانشگاه هاروارد در سال ۲۰۱۲ توانستند یک کتاب را روی یک دی‌ان‌ای کدگذاری کنند. تا کنون، کدگذاری اطلاعات روی دی‌ان‌ای آسان بوده ولی کدگشایی و بازیابی اطلاعات ذخیره شده روی دی‌ان‌ای چالش‌برانگیز است و اطلاعات بازیابی شده مخدوش و دارای شکاف بودند چون دی‌ان‌ای با محیط و دمای پایین اتاق واکنش نشان می‌دهد و تغییر می‌کند. اما رابرت گراس، لیدر تیم تحقیقاتی SFIT می‌گوید روشی جدید برای حفظ اطلاعات روی دی‌ان‌ای پیدا کردند. آن‌ها با دی‌ان‌ای رفتاری مشابه یک فسیل می‌کنند. دی‌ان‌ای نمونه را بعد از کدگذاری اطلاعات، درون یک پوسته و روکش ساخته شده از جنس سیلیکا قرار دادند(همانند یک استخوان فسیل شده) و در دمای ۱۴۰ درجه فارنهایت برای چندین هفته نگه‌داری کردند. این روکش از دی‌ان‌ای محافظت می‌کند و اجازه واکنش با محیط و تغییر ساختار یافتن را نمی‌دهد. سیلیکا یکی از مواد اصلی تشکیل‌دهنده شیشه است. آن‌ها بعد از چند هفته که به سراغ این دی‌ان‌ای رفتند، توانستند اطلاعات کدگذاری شده را بخوانند. گراس می‌گوید اگر دی‌ان‌ای در دمای زیر صفر نگه‌داری شود، برای میلیون‌ها سال می‌تواند اطلاعات کدگذاری شده را در خود نگه‌داری و ذخیره کند. توجه داشته باشید که به گزارش موسسه آرشیو بین‌المللی امریکا، دیسک‌های سی‌دی و دی‌وی‌دی فقط ۲۵ سال عمر مفید دارند.

dna-strand-blue-tgac

بنابراین، ما با یک انقلاب در حوزه ذخیره‌سازی و نگه‌داری اطلاعات روبرو هستیم؛ فناوری که می‌تواند مسیر دنیا را تغییر دهد. تصور کنید صدها ترابایت اطلاعات خودتان را روی یک دی‌ان‌ای نگه‌داری و با خود حمل کنید و دیگر نیازی به حافظه‌های فلش یا هارددیسک‌های اکسترنال نداشته باشید. یا اینکه مانند فیلم‌های تخیلی هالیوودی، کل اطلاعات حیاتی و حساس خود را زیر پوست دست یا پای خودتان کدگذاری کنید تا از دسترس دیگران در امان باشند. موضوع فقط ذخیره‌سازی حجم زیادی از اطلاعات روی یک دی‌ان‌ای نیست؛ بلکه حفظ این اطلاعات برای انسان‌هایی است که میلیون‌ها سال بعد قرار است روی زمین زندگی کنند. در حالی که بشر از یک سو تلاش می‌کند هیچ اثری از خودش روی زمین باقی نگذارد و پس از مرگش همه‌چیز پاک شود، از سوی دیگر تمایل دارد پیغام‌هایی برای آیندگان خیلی دور بگذارد؛ همان‌طور که دوست داشت انسان‌های اولیه پیغام‌هایی برایش می‌گذاشتند تا از نحوه زندگی‌شان آگاه شود.

A-DNA,_B-DNA_and_Z-DNA

در حال حاضر، تجاری‌سازی این تحقیقات بسیار گران‌قیمت است. پروسه ذخیره‌سازی ۸۳ کیلوبایت اطلاعات (شامل تبدیل نسخه خطی دست‌نویس به نسخه دیجیتالی و بعد کدگذاری روی یک دی‌ان‌ای) هزینه‌ای برای هزار یورو یا ۱۵۰۰ دلار دارد. پس، ذخیره‌ کردن چیزی مانند ویکی‌پدیا روی دی‌ان‌ای بسیار گران قیمت و هزینه‌بر خواهد بود و در این زمان به صرفه نیست اما می‌توانیم امیدوار باشیم فناوری توسعه یابد و تحقیقات جدید راه‌حل‌هایی برای کاهش قیمت ارائه دهند تا به زودی شاهد فروشگاهی از محصول دی‌ان‌ای تا قرن بیستم باشیم.

منبع

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد