واحد مشترک کمکی پژوهش و مهندسی «هوش یار-تواندار»     (HT-CSURE)

واحد مشترک کمکی پژوهش و مهندسی «هوش یار-تواندار» (HT-CSURE)

Hooshyar-Tavandar Common Subsidiary Unit for Research & Engineering
واحد مشترک کمکی پژوهش و مهندسی «هوش یار-تواندار»     (HT-CSURE)

واحد مشترک کمکی پژوهش و مهندسی «هوش یار-تواندار» (HT-CSURE)

Hooshyar-Tavandar Common Subsidiary Unit for Research & Engineering

صدای پای رونق در بازار مسکن می‌آید؟

روایت بانک مرکزی از افزایش۳۴درصدی معاملات در مهر ماه امسال
تجربه سال‌های گذشته اینطور نشان می‌دهد که سازنده مسکن همواره انتظار سود بالای 300 درصد از بازار ساخت‌ و ساز را داشت، اتفاقی که همواره مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان اقتصادی قرار گرفته است. کارشناسان این نوع رفتار سازندگان را یکی از دهها عامل افزایش بی حساب و کتاب قیمت مسکن در کشور و رکودی که گریبان این بازار را گرفت، می‌دانند.
پول‌نیوز-صدای پای رونق در بازار مسکن شنیده می‌شود. دستکم آمارهای بانک مرکزی  اینطور حکایت می‌کنند که در  مهرماه سال 96، تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به تعدا 13 هزارو 800 واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه مشابه سال قبل 33.4 افزایش نشان می‌دهد. بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که بازار مسکن در کشور پس از تحمل یک دوره رکود سه ساله، از ابتدای سال 96 وارد فاز رونق شده است. 
 
 رکود بازار مسکن از سال 91 آغاز و در سال‌های بعد از آن،  به رکودی تورمی تبدیل شد.  ماجرا از این قرار است که ضعف در قدرت خرید بسیاری از اقشار آسیب‌پذیر  جامعه، از یک طرف و انتظار سازندگان برای گران‌تر شدن واحدهای مسکونی‌شان از سوی دیگر، باعث شد رکود تورمی در این بازار ایجاد شود؛ در این اوضاع نه متقاضی توان خرید داشت و نه سازنده حاضر بود واحد مسکونی‌اش را زیر قیمت به فروش برساند.
 
 این کشمکش میان متقاضی، تولید کننده و بازار،  از سال 91 تاکنون بلای جان بسیاری از متفاضیانی شده که خانه به دوش و با کفش‌های آهنین به پا، در جستجوی یافتن سرپناهی مناسب با بودجه خود هستند. اتفاق بدتر آنکه گرانی در فروش، روی بازار رهن و اجاره  هم تاثیر منفی گذاشت و این بازار هم با افزایش چشمگیر قیمت‌ها مواجه شد. به همین دلیل بود که سال گذشته بانک مرکزی بانک‌های عامل را موظف کرد تا به خانه اولی‌ها وام خرید مسکن  تعلق گیرد. 
در واقع این تصمیم بانک مرکزی با هدف تقویت طرف تقاضا و شکستن رکود تورمی بازار مسکن بوده است.  حالا بسیاری از کارشناسان مسکن بر این باور هستند برخی سیاست‌های اقتصادی جواب داده و سایه سنگین رکود به زودی از بازار مسکن دور خواهد شد.  
 
افزایش 8,7 درصدی  قیمت هر متر مربع زیربنای واحد مسکونی 
 
همچنین بانک مرکزی در بخش دیگری از گزارش آماری خود اینطور نوشته است: « متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه های معاملات ملکی شهر تهران ۴۷.۹ میلیون ریال بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۸.۷ درصد افزایش نشان می دهد.»  بسیاری از سازندگان معتقد هستند بدون چند افزایش  قیمت‌ها در بازار‌، سازنده تمایلی به ورود سرمایه به بازار مسکن  و شروع   ساخت‌و‌سازهای جدید  مسکن ندارد. 
 
اگر چه تجربه سال‌های گذشته اینطور نشان می‌دهد که سازنده مسکن همواره انتظار سود بالای 300 درصد از بازار ساخت‌و ساز را داشت، اتفاقی که همواره  مورد انتقاد بسیاری  از کارشناسان اقتصادی قرار گرفته است . کارشناسان این نوع رفتار سازندگان را یکی از دهها عامل افزایش بی حساب و کتاب قیمت مسکن در کشور می‌دانند.





آمارها نشان می‌دهد تعداد متقاضیان سپرده‌گذاری برای دریافت وام مسکن و نیز تعداد کسانی که موفق به دریافت وام شده‌اند در شش‌ماهه ابتدای سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است.

به گزارش ایسنا، بازار مسکن در شش ماهه نخست سال جاری تا حدودی نسبت به مدت مشابه سال قبل بهتر شده است. از یک سو سرمایه‌گذاری در بافت‌های متراکم و پرجمعیت بیشتر شده و از سوی دیگر تعداد معاملات خرید واحدهای کمتر از ۸۰ متر افزایش یافته است. هم‌چنین تقاضا برای دریافت وام مسکن نسبت به سال گذشته رشد چشمگیری را نشان می‌دهد.

بازار مسکن شهر تهران این روزها تحت تاثیر پنج عامل محرک؛ نزدیک شدن قیمت به کف، رشد نسبی ارزش افزوده بخش ساختمان، التهاب بازار اجاره در تابستان امسال، کاهش نرخ سود بانکی و انتظار برای کاهش سود تسهیلات مسکن، مسیر خود را برای ورود به دوره رونق طی می‌کند. پیش بینی کارشناسان از قیمت آینده مسکن افزایش ۱۰ درصد را متناسب با نرخ تورم نشان می دهد؛ هرچند عمده کارشناسان معتقدند جهش قیمتی در کار نخواهد بود. یکی از دلایل عدم جهش یکباره قیمت مسکن بازگشت این بازار به مسیر قبل از سال ۱۳۸۴ است که دولت یازدهم مجددا این بازار را از طریق نظام پس انداز مبتنی بر تقاضای واقعی تجهیز می کند.

از سوی دیگر بنا به اعلام بانک مسکن، نیمه اول امسال مجموعا ۲۲۲۸ فقره تسهیلات خرید مسکن از محل صندوق پس‌انداز مسکن یکم به متقاضیان خانه‌اولی شهر تهران پرداخت شد که این میزان معادل بیش از نیمی از حجم کل تسهیلات پرداختی از محل این صندوق از خردادماه ۹۵ تا پایان شهریور امسال بوده است. از ابتدای پرداخت تسهیلات خرید مسکن به خانه‌اولی‌ها از محل صندوق پس‌انداز مسکن یکم تا پایان تابستان امسال-بازه ۱۶ ماهه- در مجموع ۵۳۰۰ فقره تسهیلات به متقاضیان خانه‌اولی ساکن پایتخت پرداخت شده است.

این درحالی است که حجم پرداخت تسهیلات خانه‌اولی‌های شهر تهران در شهریورماه امسال، در یک رکوردزنی بی‌سابقه به بیش از ۸۰۰ فقره تسهیلات افزایش یافت که پیش‌بینی می‌شود با توجه به افزایش استقبال متقاضیان خانه‌اولی از ثبت‌نام در این صندوق، حجم تسهیلات پرداختی طی ماه‌های پیش‌رو روند صعودی خود را ادامه دهد.

فروردین امسال، حجم تسهیلات پرداختی از محل صندوق پس‌انداز مسکن یکم به خانه‌اولی‌های شهر تهران معادل ۱۱۸ فقره به ثبت رسید که این میزان در پایان تابستان حدود هشت برابر شد و به بیش از ۸۰۰ فقره تسهیلات افزایش یافت. همچنین عملکرد ۱۶ ماهه صندوق پس‌انداز مسکن یکم در پرداخت تسهیلات به سپرده‌گذاران واجد شرایط این صندوق نشان می‌دهد حجم کل تسهیلات پرداختی به متقاضیان خانه‌اولی کل کشور در پایان تابستان امسال به ۱۶ هزار و ۳۳۰ نفر رسید که بیش از نیمی از تسهیلات پرداختی طی شش‌ماهه اول سال‌ جاری به متقاضیان پرداخت شده است.

این در حالی است که حجم تسهیلات پرداختی به متقاضیان خانه‌اولی کل کشور از محل صندوق پس‌انداز مسکن یکم در دو ماه مرداد و شهریور ۹۶ در یک رکوردزنی بی‌سابقه از مرز دو هزار فقره تسهیلات عبور کرد و به پرداخت دو هزار و ۲۲۴ فقره تسهیلات در مردادماه و همچنین دو هزار و۷۳۱ فقره تسهیلات در شهریورماه امسال منجر شد.

همچنین طی شش‌ماهه اول امسال، مجموعا ۹ هزار و ۳۳۲ فقره تسهیلات پرداختی از مجموع ۱۶ هزار و ۳۳۰ فقره تسهیلات، کل تسهیلات پرداخت شده به متقاضیان خانه‌اولی کل کشور، پرداخت شد که نشان‌دهنده افزایش چشمگیر پرداخت تسهیلات به متقاضیان در نیمه اول سال جاری است.

شهریور سال گذشته تنها ۶۷۶ فقره تسهیلات از محل صندوق پس‌انداز مسکن یکم به سپرده‌گذاران این صندوق در کل کشور پرداخت شد. همچنین کارنامه بیست و هشت ماهه ثبت‌نام متقاضیان در صندوق پس‌انداز مسکن یکم نیز از ثبت رکورد جدید در این صندوق طی شش ماهه اول امسال حکایت دارد.

از سوی دیگر بررسی رشد ارزش افزوه بخش ساختمان از سال ۱۳۹۱ نشان می دهد که این بخش پس از یک دوره طولانی رکود، هم اکنون به رشد مثبت رسیده است. رشد این بخش در دوره سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۵ به ترتیب برابر با ۳.۶-، ۳.۱-، ۰.۴-، ۱۳.۵- و ۱۴.۹- بوده اما بر اساس آمار جدید فعالیتهای بخش ساختمان پس از ۱۸ فصل رشد مداوم منفی، در زمستن سال ۱۳۹۵ به رشد مثبت ۴ درصد رسیده است که افزایش صدور پروانه های ساختمانی دلیل این رشد اعلام می شود.

تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده در شهر تهران در سه ماهه چهارم سال ۱۳۹۵ نسبت به فصل مشابه سال قبل افزایش ۴۰.۶ درصدی را تجربه کرده و در مجموع افزایش صدور پروانه های ساختمانی در کل مناطق شهری کشور در سه ماهه پایانی سال گذشته نسبت به فصل مشابه سال قبل به ۲۰.۴ درصد رسیده است.

تابستان سال جاری نیز با رشد خرید و فروش خانه‌های قدیمی و ارزان قیمت همراه بود. در شهریورماه معاملات خانه‌های ۱۶ تا ۲۰ سال و نیز ۲۰ سال به بالا به ترتیب ۶۰ و ۴۱ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش یافت. بررسی‌ها از علت این رشد نشان می‌دهد کافی نبودن تسهیلات خانه اولی‌ها برای خرید واحدهای کلید نخورده از یک سو و افزایش شرط سقف سنی واحدهای مسکونی به ۲۰ سال برای پرداخت وام موثر بوده است. هم‌چنین بخش عمده‌ای از متقاضیان واحدهای نوساز به دلیل نگرانی از افزایش ۱۰ درصدی قیمت مسکن، خرید واحدهای مسکونی خود را جلو انداختند و اقدام به خرید واحدهای قدیمی‌ساز کردند.

منبع: ایسنا
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد