پایگاه خبری تحلیلی آب ایران: کارشناس مرکز هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، آسیبهای تغییر اقلیم در ایران را تشریح کرد و گفت: طبق پیشبینیهای صورتگرفته، در سالهای آینده بیماریهای مالاریا و سالک در اکثر نقاط ایران در اثر تغییر اقلیم شایع خواهد شد.
ماندانا مقصودی در کارگاه آموزشی تغییر اقلیم با اشاره به اینکه گرمایش جهانی از اثرات تغییر اقلیم است، گفت: این به این معناست که به خاطر تمرکز «CO2»، دمای متوسط کرهزمین در حال افزایش است. طبق برآوردها تا سال 2100، دمای کرهزمین حداقل به میزان پنج درجه افزایش خواهد یافت و اگر سناریوهایی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای تعریف کنیم، تا سال 2100 حدود سه درجه افزایش دما خواهیم داشت؛ بنابراین افزایش دما یک موضوع حتمی است اما با اجرای برنامهها میتوان آن را تا حدی کنترل کرد.
این کارشناس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه خشکسالی، افزایش سطح دریا، بالارفتن شوری آب دریا و مشکلات اقتصادی از دیگر عوارض ناشی از تغییر اقلیم است، گفت: اگر طبق روند کنونی افزایش انتشار گازهای گلخانهای را داشته باشیم، دمای متوسط جهان تا سال 2100، پنج تا هفت درجه و دمای قطب تا 9 درجه افزایش پیدا میکند. او با اشاره به تأثیرات تغییر اقلیم در ایران اظهار کرد: طی بررسی اثرات تغییر اقلیم بر سامانه بارشی و دمای کشور، میتوانیم بگوییم که در سال 2020، 1,5درجه، سال 2035 حدود دو درجه و 2050 تا حدود 2,5 درجه افزایش دما خواهیم داشت؛ همچنین طی برآوردها و مقایسه اطلاعات دو بازه زمانی مربوط به 1976 تا 2005 و بازه زمانی 2010 تا 2039، مشخص شد که در برخی نقاط کشور ازجمله جنوبشرقی، مرکزی و شرق کاهش بارش خواهیم داشت.
مقصودی گفت: تغییر اقلیم باعث میشود که میزان بارشهای کمتر از 10 میلیمتر افزایش پیدا کند. این بارشها منجر به این میشود که میزان آبهای زیرزمینی کاهش داشته باشد. بالاآمدن سطح آب دریاها، کوچکشدن سواحل، زیرآبرفتن تجهیزات ساحلی و مناطق گردشگری، آسیب دیدن مزارع به علت شورشدن خاک، نفوذ آب شور در آبهای شیرین، ساحلی و رودخانهای و… از دیگر پیامدهای تغییر اقلیم در ایران است. مقصودی با اشاره به اینکه سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده که افزایش دو تا سه درجهای دما، میتواند ابتلا به مالاریا را تا هفت درصد افزایش دهد، گفت: پیشبینی میشود طی سالهای 2026 تا 2030 مالاریا در اکثر استانهای کشور شایع شود. همچنین طبق این پیشبینیها، بیماری سالک در همین بازه زمانی در شمال غرب و جنوب غربی ایران شیوع بیشتری خواهد داشت.
منبع: ایسنا