گروه علمی: طبق نتایج پژوهشی که در مجله «جاما
نتورک اوپن» (JAMA Network Open) منتشر شد، بیشتر مصرف کردن غذاها و
نوشیدنیهای غنی از فلاونوئیدها مانند انواع توتها (berries) و چای
میتواند خطر ابتلا به زوال عقل را تا ۲۸ درصد کاهش دهد.
پیشبینیها حاکی از آن است که تعداد افراد مبتلا به بیماری زوال عقل در
سراسر جهان تا سال ۲۰۵۰ سه برابر میشود و به ۱۵۳ میلیون نفر خواهد رسید؛
آنچه برای سیستمهای سلامت جهانی و مراقبت اجتماعی تهدیدی روبهافزایش
محسوب میشود.
سن و ژنتیک همچنان بزرگترین عوامل خطرند، اما کارشناسان میگویند تقریبا
نیمی از موارد زوال عقل قابل پیشگیری یا به تاخیرانداختن هستند و شواهد
فزایندهای وجود دارد که نشان میدهد رژیم غذایی میتواند در کاهش خطر
ابتلا به این بیماری نقش داشته باشد.تحقیقات دانشگاه کویینز بلفاست نشان
میدهد که افزایش مصرف غذاها و نوشیدنیهای غنی از فلاونوئیدها میتواند
خطر ابتلا به زوال عقل را تا یکچهارم کاهش دهد.
به گفته متخصصان، فلاونوئیدها که عمدتا در مواد غذایی گیاهی یافت میشوند،
به دلیل خواص آنتیاکسیدانی، ضد التهابی و ضد سرطانی فواید بسیاری برای
سلامتی دارند. ارتباط این ترکیبات با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن
مانند بیماریهای قلبی - عروقی و بهبود عملکرد شناختی هم مشخص شده است.
پروفسور «آدین کسیدی» - محقق ارشد این پژوهش - با اشاره به سرعت افزایش
موارد ابتلا به زوال عقل در سراسر جهان توضیح میدهد که این مطالعه به کمک
اطلاعات موجود در پایگاه دادههای پزشکی انگلیس (UK Biobank) درباره رژیم
غذایی بیش از ۱۲۰ هزار بزرگسال بین ۴۰ تا ۷۰ سال انجام شده است.
نتایج نشان میدهد که مصرف شش وعده اضافی غذاها و نوشیدنیهای غنی از
فلاونوئید در روز، بهویژه انواع توتها و چای با کاهش ۲۸ درصدی خطر زوال
عقل مرتبط بود. این نتایج بهویژه در افرادی که از نظر ژنتیکی بیشتر در خطر
بودند همچنین در کسانی که علائم افسردگی داشتند، مشهودتر بود.
متخصصان اشاره میکنند که از آنجا که در حال حاضر برای زوال عقل هیچ درمان
مشخصی وجود ندارد، مداخلات پیشگیرانه برای بهبود سلامتی و کیفیت زندگی که
کاهش هزینههای اجتماعی و اقتصادی را نیز به همراه دارد، باید اولویت اصلی
متولیان بهداشت عمومی باشد.
به گزارش ایندیپندنت، گزارشی از کمیسیون لانست (Lancet) درباره زوال عقل
نشان میدهد که پرداختن به ۱۴ عامل خطر اصلاحپذیر میتواند تا ۴۵ درصد از
زوال عقل پیشگیری کند یا آن را به تاخیر بیندازد.
دو عامل که اخیرا اعلام شدهاند عبارتند از: کلسترول بد یا الدیال در
میانسالی (۷ درصد) و ضعف بینایی درماننشده در سنین بالا (۲ درصد). این
عوامل در کنار ۱۲ عامل قبلی شامل تحصیلات پایین، کمشنوایی، فشار خون بالا،
سیگار کشیدن، چاقی، افسردگی، فعالیت فیزیکی کم، دیابت، مصرف الکل، آسیب
مغزی، آلودگی هوا و انزوای اجتماعی قرار میگیرند.
گروه علمی: یک قاشق غذاخوری روغن زیتون در روز میتواند مغز را از ابتلا به زوال عقل حفظ کند.
به گزارش ایسنا ، یک مطالعه جدید نشان میدهد که اضافه کردن روغن
زیتون به برنامه غذایی به طور منظم میتواند خطر مرگ و میر ناشی از زوال
عقل را تا ۲۸ درصد کاهش دهد.
محققان در بوستون بر این باورند که این روغن میتواند نقش مهمی در سلامت مغز داشته باشد.
براساس این تحقیق که یک ماده رایج در همه چیز از سس سالاد گرفته تا غذاهای
سرخ شده را بررسی کرده، افزودن تنها نصف قاشق غذاخوری روغن زیتون در رژیم
غذایی روزانه، ممکن است بتواند خطر مرگ ناشی از زوال عقل را کاهش دهد. با توجه به افزایش نرخ جهانی بیماری آلزایمر و سایر اشکال زوال عقل، این
یافتهها میتواند قابل توجه باشد. این گروه پیشنهاد میکنند که یک سبک
زندگی سالم ممکن است به پیشگیری از زوال عقل یا کُند کردن پیشرفت این عارضه
ناتوان کننده کمک کند.
آن-جولی تسیه(Anne-Julie Tessier)، محقق فوق دکترا از دانشکده بهداشت عمومی
چان در دانشگاه هاروارد میگوید: مطالعه ما دستورالعملهای غذایی با
روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون را توصیه میکند و نشان میدهد که این
توصیهها نه تنها به سلامت قلب کمک میکنند بلکه به طور بالقوه باعث سلامت
مغز نیز میشوند.
انتخاب روغن زیتون به جای چربیهایی مانند مارگارین(عموم آن را تحت عنوان
کره گیاهی میشناسند) و سس مایونز تجاری یک انتخاب مطمئن است و ممکن است
خطر ابتلا به زوال عقل کشنده را کاهش دهد.این اولین مطالعهای است که
رابطهی بین عادات غذایی و مرگ ناشی از زوال عقل را بررسی میکند. تیم
تحقیقاتی پرسشنامههای غذایی و سوابق مرگومیر جمع آوری شده از بیش از ۹۰
هزار آمریکایی را در طی سه دهه تجزیه و تحلیل کردند. در این مدت، ۴۷۴۹ شرکت
کننده به دلیل زوال عقل درگذشتند.
این مطالعه نشان داد افرادی که بیش از نصف قاشق غذاخوری روغن زیتون در روز
مصرف میکنند، در مقایسه با افرادی که به ندرت یا هرگز آن را مصرف
کردهاند، ۲۸ درصد کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از زوال عقل قرار دارند.علاوه
بر این، جایگزینی روزانه تنها یک قاشق چایخوری مارگارین یا سس مایونز با
روغن زیتون، خطر مرگ ناشی از زوال عقل را هشت تا ۱۴ درصد کاهش میدهد.
تحقیقات قبلی نشان میدهد کسانی که به طور منظم از روغن زیتون به جای
چربیهای فرآوری شده یا حیوانی استفاده میکنند، به طور کلی رژیمهای غذایی
سالمتری دارند.با این حال، دکتر تسیه اشاره کرد که ارتباط بین مصرف روغن
زیتون و کاهش خطر مرگ ناشی از زوال عقل در این مطالعه، صرف نظر از کیفیت
کلی رژیم غذایی ثابت باقی ماند. این نشان میدهد که روغن زیتون ممکن است
خواص منحصر به فردی برای سلامت مغز داشته باشد.
تسیه در بیانیه رسانهای خود توضیح داد: برخی از ترکیبات آنتی اکسیدان
موجود در روغن زیتون میتوانند از سد خونی مغزی عبور کنند و به طور بالقوه
تأثیر مستقیمی بر مغز داشته باشند. همچنین این امکان وجود دارد که روغن
زیتون با سودمندی بر سلامت قلب و عروق، تأثیر غیرمستقیم بر سلامت مغز داشته
باشد.
مطالعات قبلی مصرف بیشتر روغن زیتون را با خطر کمتر بیماری قلبی مرتبط
دانسته بودند و نشان دادند که استفاده از روغن زیتون به عنوان بخشی از
الگوی رژیم غذایی مدیترانهای به محافظت در برابر زوال شناختی کمک میکند.
دکتر تسیه خاطرنشان کرد که اگرچه یافتههای این مطالعه قابل توجه است، اما
مشاهدهای هستند و بنابراین، رابطه علت و معلولی مستقیمی بین مصرف روغن
زیتون و کاهش خطر زوال عقل کشنده را ثابت نمیکنند. وی اظهار داشت که
تحقیقات بیشتر برای تایید این اثرات و تعیین مقدار بهینه مصرف روغن زیتون
برای دستیابی به بیشترین فواید سلامتی باید انجام شود.