بزرگترین و پیشرفته ترین کارخانه تولید موتورهای پرقدرت و کم مصرف یورو 6 امروز افتتاح شد.
شرکت توسعه قوای محرکه تیوان از شرکت های زیر مجموعه گروه بهمن صبح امروز طی مراسمی با حضور مجازی حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهوری، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، مدیران دولتی، جمعی از نمایندگان مجلس و مقامات عالی رتبه کشور افتتاح شد.
شرکت تیوان طی طرح کلان ملی، طراحی و تولید خانواده موتورهای سه و چهار سیلندر با توان 75 تا 155 اسب بخار و گشتاورهای متفاوت 100 تا 250 نیوتن متر را به عهده دارد. از ویژگی های این موتور می توان به قدرت بالا، کاهش مصرف سوخت، ارتقاء آلایندگی، قابلیت کسب استاندارد یورو6 و استفاده از مدرن ترین فناوری های روز دنیا اشاره کرد.
تیوان در ساخت موتورهای خود از فناوری های جدیدی مانند پاشش مستقیم سوخت داخل محفظه احتراق، بکارگیری توربوشارژ، سرسیلندر یکپارچه با منیفولد خروجی و... به کار گرفته است. خطوط تولید این خانواده موتور، مدرن ترین و پیشرفته ترین خطوط تولیدی صنعت خودرو کشور است که با ظرفیت تولید سالیانه 500هزار دستگاه، به طور همزمان قابلیت ماشین کاری و مونتاژ ۱۰ نوع از موتورهای سه و چهار سیلندر را دارا می باشد.
این کارخانه در شهرک صنعتی کاسپین قزوین در زمینی به وسعت ۸ هکتار احداث شده و برای ۶۰۰ نفر مستقیم و 4000 نفر غیر مستقیم اشتغال ایجاد کرده است.
مجتبی میرسهیل مدیرعامل شرکت توسعه قوای محرکه تیوان با تاکید بر اینکه خط تولید موتورهای پرقدرت و کم مصرف یورو۶ از اولین قراردادهای برجام با حضور نعمت زاده وزیر سابق صمت بود، تاکید کرد: این قرارداد بزرگترین سرمایه گذاری در خودروسازی به شمارمی رود که البته با برهم خوردن برجام و کنار کشیدن شرکت های اروپایی توانستیم میزان داخلی سازی این خانواده موتور را از ۵۵ درصد به ۸۵ درصد برسانیم.
میر سهیل در پاسخ به سوال رییس جمهور در خصوص تعداد فاز نخست تولید در سال جاری گفت: ۲۰ هزار دستگاه موتور برای خودروهای گروه بهمن در نظر گرفتیم و با برنامه ریزی صورت گرفته برای سایر خودروسازان روند افزایش تولید داریم.
راه اندازی آزمایشگاه ملی قوای محرکه پیشرفته با همکاری تیوان
ایجاد آزمایشگاه ملی قوای محرکه پیشرفته (الکتریکی، هیبریدی و احتراقی) از ابتدای سال ۹۸ بر اساس تفاهم نامه سه جانبه شرکت تیوان، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و دانشگاه تهران آغاز و امروز افتتاح شد. این آزمایشگاه پیشرفتهترین و مجهزترین آزمایشگاه طراحی و توسعه قوای محرکه (الکتریکی، هیبریدی، احتراقی) کشور است که قابلیت توسعه و آزمون انواع قوای محرکه برای خودروهای سبک و سنگین تا سطح استاندارد آلایندگی یورو ۶ و توان ۵۷۵ اسب بخار را دارد و تجهیزات سختافزاری و نرم افزاری منحصر به فرد برای توسعه و نگاشت ECU و TCU در سطح خودروسازان و تامین کنندگان طراز اول دنیا را دارا است. با راهاندازی این آزمایشگاه از خروج مقدار قابل توجهی ارز بابت انجام تستهای مربوطه در خارج از کشور جلوگیری می شود.
گفتنی است از دی ماه سال ۹۲ با محوریت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، حمایت از تیوان جهت تولید موتورهای کم مصرف و مطابق آلایندگی روز دنیا در دستور کار قرار گرفت.
نمونه اولیه از این موتور پس از انجام آزمون های عملکردی و دوام، در مرداد ماه سال ۹۵ با حضور مقامات عالی رتبه کشور رونمایی شد. ۲۰ هزار میلیارد ریال در راه اندازی شرکت تیوان و تولید انبوه موتورهای با فناوری بالا و کم مصرف سرمایه گذاری شده است.
۱۹ فروردین ۱۴۰۰ در شرکت توسعه قوای محرکه تیوان، با فرمان رییس جمهور تولید پیشرانه های کم مصرف سه سیلندر و چهار سیلندر آغاز شد. یکی از این پیشرانه های جدید برای سایپا آریا و شاهین آماده شده و قرار است که بزودی بر روی این خودروهای ملی نصب شود.
به گزارش عصر ایران به نقل از پایگاه خبری اسب بخار، شرکت توسعه قوای محرکه تیوان از سال ۱۳۹۲ فعالیت خود را آغاز کرد و در این میان شرکت هایی چون AVL اتریش و گروه خودروسازی سایپا با همکاری معاونت علم و فناوری نهاد ریاست جمهوری، با مشارکت خود اقداماتی را برای آغاز تولید پیشرانه های کم مصرف در ایران انجام دادند.
رونمایی از خودروی آریا در شرکت سایپا
در نهایت در اواخر دولت یازدهم نمونه اولیه پیشرانه سه سیلندر تیوان با حضور مدیران ارشد این شرکت خصوصی، مدیران سایپا، وزیر صمت و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست رونمایی شد. اما آغاز تحریم ها برخی چالش ها را برای تولید این پیشرانه در کشور ایجاد کرد و در نهایت پس از ماه ها، این امکان فراهم شد تا مجهزترین و به روزترین خط تولید قوای محرکه در شهرک کاسپین استان قزوین شروع به کار کند.
در مراسم افتتاح کارخانه تیوان مدیران این شرکت دانش بنیان و خصوصی در حضور مدیران سایپا و مگا موتور، خبر نصب پیشرانه سه سیلندر توربو شارژر را برای خانواده محصولات SP100 اعلام کردند.
مدیرعامل شرکت تیوان در توضیحات خود به رییس جمهور اعلام کرد که این موتور سه سیلندر و توربوشارژر در گام نخست بر روی سایپا آریا در جایگاه یک کراس اوور شهری نصب خواهد شد و در حال حاضر فرایند جانمایی و تطبیق این پیشرانه با خانواده SP100 در دست انجام است.
مشخصات پیشرانه تیوان و تیپ های جدید سایپا آریا و شاهین
حال قرار است که سایپا در آینده نزدیک تیپ های جدید شاهین و آریا را با پیشرانه ۳ سیلندر توربوشارژر وارد بازار کند. به گفته مدیرعامل شرکت تیوان، تولید انبوه این پیشرانه در سال ۱۴۰۱ آغاز می شود و قرار است تا با حضور این خانواده موتور، ظرفیت تولید این کارخانه به ۷۵ هزار پیشرانه در سال برسد.
به عبارت ساده تر مدیران سایپا می خواهند تا در سال آینده در کنار افزایش تیراژ تولید خانواده SP100، تیپ های جدیدی از شاهین و آریا را به بازار معرفی کنند.
در حال حاضر تیپ پایه شاهین و آریا در نسخه های G به پیشرانه ۱٫۵ لیتری توربوشارژر ۴ سیلندر و ۸ سوپاپ مجهز هستند که ۱۱۰ اسب بخار را با گشتاور ۱۶۵ نیوتن متر تولید می کنند و جعبه دنده ۵ سرعته دستی هم توان این پیشرانه بومی مگاموتور را به چرخ های جلوی این خودروهای ملی می رساند.
با این وجود گفته می شود که نسخه های کامل تر سایپا آریا و شاهین با پیشرانه جدید یک لیتری وارد بازار خواهند شد و در این بخش به معرفی این پیشرانه و تیپ های فول تر خانواده SP100 می پردازیم:
مشخصات فنی پیشرانه یک لیتری توربوشارژر شاهین و آریا :
پیشرانه جدید شاهین و آریا که در کارخانه تیوان ساخته می شود، ۹۹۹ سی سی حجم دارد و با آرایش ۳ سیلندر خطی و ۱۲ سوپاپ در مدار تولید قرار گرفته است. این پیشرانه آلومینیومی به فناوری هایی چون زمان بندی متغییر دوگانه سوپاپ ها، پمپ روغن متغییر، بالانسر، پاشش سوخت مستقیم، توربوشارژر، نسل جدید خنک کاری و… مجهز است و می توان به صورت استاندارد ۱۴۳ اسب بخار را با گشتاور ۲۲۲ نیوتن متر تولید کند.
همچنین استاندارد آلایندگی پیشرانه تیوان برای خانواده SP100 سایپا از نوع یورو ۶ است و در هر کیلومتر تنها ۹۰ گرم دی اکسید کربن تولید می نماید.
این پیشرانه بر روی خودروهایی چون شاهین و آریا (محصولاتی با جرم خالص کمتر از ۱۳۰۰ کیلوگرم) مصرف سوخت بهینه ۵ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر را دارد
این پیشرانه کم حجم که قرار است بر روی سایپا شاهین و آریا نصب شود، استاندارد آلایندگی یورو ۶ را دارد و در هر کیلومتر تنها ۹۰ گرم دی اکسید کربن تولید می کند.
جالب است بدانید که این سطح آلایندگی فراتر از استاندارد یورو ۶ است و می توان گفت که فناوری پیشرانه AVL، تا حدی جلوتر از استاندارد آلایندگی اروپا در سال ۲۰۲۱ قدم برداشته است. همچنین مصرف سوخت بهینه پیشرانه تیوان در خودروهای کلاس C (سدان های متوسط رده C و کراس اوورهای شهری رده B و C) که جرم خالص کمتر از ۱۳۰۰ کیلوگرم را دارند، ۵ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر است.
این پیشرانه که ساخت شرکت تیوان است و مهندسی AVL اتریش دارد و حال برای شاهین و آریا آماده شده است، تنها موتور تولید داخل بوده که ۱۰۰ درصد تولیدات این کارخانه قوای محرکه وارد فرایند تست سرد می شوند. همچنین پیشرانه جدید خانواده SP100 تنها موتور در میان خودروهای داخلی است که فرایند تست سرد را تجربه می کند و به همین دلیل می توان کیفیت و عملکرد با ثبات بیشتری را در این پیشرانه جدید شاهد بود.
در مورد ویژگی های این پیشرانه شرکت تیوان برای محصولات خانواده SP100 سایپا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۹۹۹ سی سی،سه سیلندر خطی، 12 سوپاپ، بلوک و سرسیلندر آلومینیومی،بالانسر،توربوشارژر،زمان بندی متغییر سوپاپ های دوگانه ( DVVT )،پمپ روغن متغییر،خنک کاری مستقل و متغییر سوپاپ ها، نسل جدید خنک کاری مستقل بلوک و سرسیلندرف،پاشش سوخت مستقیم، زنجیر تایم، 143 اسب بخار در ۵۶۰۰RPM و 222 نیوتن متر در بازه ۱۶۰۰RPM تا ۴۴۰۰RPM، مصرف سوخت بهینه ۵ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر، استاندارد آلایندگی یورو 6 و آلایندگی ۹۰ گرم در هر کیلومتر