وزیر
بهداشت با ابراز نگرانی از چرخش ویروس جهش یافته کووید-۱۹ در کشور، گفت:
با این بی تفاوتی و ساده انگاری، انتظار داشتم حتی اگر ویروس موتاسیون
یافته ما را گرفتار نکند، در اسفند ماه دچار خیز جدید بیماری شویم و
متاسفانه دارد اتفاقاتی می افتد.
دکتر سعید نمکی در جمع خبرنگاران گفت: ما حدود ۱۳ ماه است که با همکارانمان در مدیریت کرونا کار می کنیم، در این ۱۳ ماه که از دی ماه قبل شروع شد و از گزارش بیماری در ووهان چین شروع شد و خودمان را برای هجمه این بیماری آماده کردیم و خدا را شکر با همه سختیها و مشکلات و تحریم ها توفیقات خوبی به دست آوردیم.
اتفاقات جدیدی افتاده که به شدت نگرانیم
وی افزود: اکنون اتفاقات جدیدی افتاده که ما را به شدت نگران کرده است. من در هفته های گذشته بارها و بارها اعلام کردم که ما با ساده انگاری و سهل انگاری داریم به چاله های جدیدی از بیماری می افتیم و گرفتار می شویم. از ورود ویروس موتاسیون یافته انگلیسی و آفریقایی نگرانی داشتیم. در گزارشات قبلی مواردی از گرفتاری با ویروس موتاسیون یافته را در مسافرین وارده به کشور داشتیم که البته آنها را به شدت رصد و بستری کردیم و توانستیم از شیوع بیماری توسط آنها به افراد نزدیک به خودشان و دیگر افراد جامعه جلوگیری کنیم.
وی افزود: همواره نگران بودم و این را گفته بودم که ویروس ها نیازمند پاسپورت نیستند. همانطور که ویروس کرونای ووهان خودش را به قطب رساند، هر ویروس موتاسیون یافته می تواند خودش را از دورترین نقاط به کشور ما هم برساند. بر این اساس ما کمیته هایی برای این ویروس های موتاسیون یافته تشکیل دادیم و مرزها را به شدت کنترل کردیم. متاسفانه هفته پیش موردی از ویروس موتاسیون یافته که منجر به مرگ یک بانوی ۷۱ ساله کشورمان شد، در تهران اتفاق افتاد که این خانم به جایی از دنیا سفر نداشت و همسرش در جای دیگری کار می کرد.
نمکی افزود: چند روز قبل هم خبر دادند که یک هموطن ۴۸ ساله که کارگر ساده ای هم بود و به تعبیری دامدار و به تعبیری کشاورز، در آبیک دچار مشکل شده و در بیمارستان هشتگرد متاسفانه فوت شده که متاسفانه مبتلا به ویروس موتاسیون یافته بود که اطرافیانش را بررسی کردیم و به موارد مثبتی رسیدیم و کل آن منطقه را قرنطینه کردیم. بیمارستانی را که بستری بود، تماما تحت پوشش تست های متفاوت قرار دادیم و در شهرستان های مجاور اعمال محدودیت های جدیدی را اعلام کردیم.
راهی جز رعایت پروتکلها نداریم
نمکی ادامه داد: ما کار خودمان را انجام می دهیم و افزایش مراقبت ها و تست ها را پیش می بریم، اما واقعیت این است که برای مبارزه با ویروس موتاسیون یافته یا غیر موتاسیون یافته، راهی جز تشدید فاصله گذاری و رعایت پروتکل ها نداریم. همواره بین شیوع بیماری و موج بیماری و موج های جدید و عدم رعایت پروتکل ها رابطه معنی داری را دیده ایم. با این بی تفاوتی و ساده انگاری انتظار داشتم حتی اگر ویروس موتاسیون یافته ما را گرفتار نکند، در اسفند ماه دچار خیز جدید بیماری شویم و متاسفانه دارد اتفاقاتی می افتد.
اول گردنه پرالتهاب خیز چهارم کرونا هستیم
ماه جشن و عروسی است، عروسیها را به عزا تبدیل نکنید
وی افزود: در خوزستان یک خیز جدید داریم. در مازندران خیزمان افت کرد اما در برخی استان های دیگر دارد شروع می شود. ما اول گردنه پرالتهاب خیز چهارم هستیم و باید همه رعایت کنند، از رفت و آمد و گردهمایی پرهیز کنند. ماه جشن و عروسی است، اما عروسی ها را به عزا بدل نکنیم. اگر گردهمایی ها را استمرار دهیم، حتما دچار مشکل می شویم.
ویروس جهش یافته، جوانترها را بیشتر گرفتار می کند
وی گفت: با توجه به اینکه این ویروس جهش یافته چندین برابر ویروس قبلی قدرت سرایت دارد و بیماری زایی و مرگ زایی بالاتری هم دارد؛ جوان تر ها را بیشتر گرفتار می کند و جوان ها فکر نکنند گرفتار نمی شوند بلکه امروز جوان تر ها هم گرفتار می شوند و گرفتاری شان از نوع بدخیمی است که ما را خیلی دچار دردسر می کند.
در رنگ بندی مناطق تجدید نظر می شود
وزیر بهداشت گفت: همکاری برای تست بیشتر، مسائل بهداشتی در مراکز خرید و تجمع و ... باید مورد توجه قرار گیرد. امیدوارم با کار سنگینی که شروع کردیم دچار عارضه سنگین نشویم. داریم در رنگ بندی مناطق هم تجدید نظر می کنیم و امیدوارم با رعایت همه عید خوش تری را داشته باشیم.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا ضمن هشدار خیز چهارم ویروس کرونا و ویروس انگلیسی در کشور، گفت: اهواز، آبادان، ماهشهر، دزفول، شادگان، شوش، شوشتر، کارون، دشت آزادگان و هویزه 9 شهر استان خوزستان بار دیگر به وضعیت قرمز در آمدند.
به گزارش ایرنا؛ «علیرضا رئیسی» شنبه شب در برنامه گفتگوی ویژه خبری افزود: علاوه بر وضعیت قرمز شهرهای یاد شده استان خوزستان هم اکنون در کشور 39 شهر در وضعیت نارنجی ، 228 شهر در وضعیت زرد و 178 شهر در وضعیت آبی قرار دارند و تمام تلاش ما این است که این 4 هفته مانده به سال نو با رعایت دقیق پروتکل های بهداشتی این بیماری را مهار کنیم.
وی با اشاره به قدرت بالای ویروس انگلیسی کرونا، تاکید کرد: یکی از ویژگیهای ویروس انگلیسی این است که جوانان را درگیر می کند و این نشان می دهد که این ویروس سن و سال نمی شناسد، زیرا این ویروس بسیار مهاجم و سرکش است و سرعت ابتلای آن نیز بسیار بالاست.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به اهمیت واکسیناسیون برای گروه های هدف گفت: برنامه ما این است که تا پایان سال جاری یک میلیون و 300 هزار نفر از گروه های اولویت دار واکسینه شوند و سپس با تولید واکسن داخلی در سال 1400 بتوانیم آن را به سالمندان و افرادی که زمینه بیماری دارند تزریق کینم.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا اظهار داشت: ویروس انگلیسی در شهریور ماه سال جاری در جنوب این کشور پیدا شد، اما انگلیس اواسط آذرماه آن را علنی کرد و بلافاصله ما تمام پروازهای مستقیم و غیرمستقیم خود را از این کشور قطع کردیم.
رئیسی افزود: قرمز شدن وضعیت 9 شهر در استان خوزستان حاکی از خیز تند این ویروس در این استان است و هم اکنون آژیر خطر در این استان به صدا در آمده است، اما در استان مازندران این ویروس که خیز بلندی بر داشته بود، به خوبی مهار و روند آن نزولی شده است.
وی گفت: 15 شهر در مازندران نارنجی شدند
که خوشبختانه با اقدامات مورد نیاز 7 شهر آن کم شد و الان 8 شهر در این
استان در وضعیت نارنجی قرار دارد، ضمن اینکه این ویروس در استان های گلستان
و گیلان نیز به خوبی کنترل شد.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا یادآور
شد: در 3 هفته اخیر ویروس کرونا خیز خود را در استان هرمزگان نیز آغاز کرد
اما با اقدامات خوبی که در این استان انجام گرفت این خیز مهار و روند آن
نزولی شد.
وی نسبت به شیوع جهشی ویروس انگلیسی در کشور هشدار داد و گفت: با وجود شناسایی 9 نفر مبتلا به ویروس انگلیسی ممکن است این ویروس در کشور ما در گردش باشد. این برای ما بسیار نگران کننده است.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا با بیان اینکه روزانه از تعداد ۲۸۰۰ نفر بستری شدگانِ مبتلا به کووید ۱۹ به ۷۰۰ نفر رسیده ایم، گفت: پیش از شناخت نوع و رفتار ویروس جدید کرونا، باید رفتار خود در مقابل با این ویروس بشناسیم و رعایت پروتکل های بهداشتی، بهتری روش برای مقابله با این ویروس است.
رئیسی با بیان اینکه قدرت کشندگی این ویروس 30 درصد بیشتر از ویروس معمولی است، تاکید کرد: تاکنون 9 نفر در کشور به ویروس انگلیسی مبتلا شده اند که 7 نفر در تهران ، یک نفر در اهواز و یک نفر در آبیک قزوین بوده است که از این تعداد یک زن و شوهر که خادم مسجد بودند، فوت کرده اند و میانگین سنی فوت شدگان نیز بین 3 تا 5 سال کمتر شده است.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا خاطرنشان کرد: تغییر رفتار و عادی انگاری مردم اولین گرینه شروع خیز چهارم ویروس است و در همه اپیدمی ها نسبت ابتلا و مرگ و میر آقایان نسبت به خانم ها بیشتر است و در این بیماری فوت بزرگسالان نسبت به کم سن سالها بیشتر است، زیرا که این ویروس قدرت سرایت بالایی دارد.
وی در خصوص واکسن این بیماری نیز گفت: با توجه به اینکه بیش از 8 میلیارد نفر در جهان زندگی می کنند لذا برای ایمن کردن 70 درصد این جمعیت در جهان باید 10 میلیارد دوز واکسن باید تولید شود و امکان ندارد جهان بتواند درطول یکسال ده میلیارد دوز واکسن کرونا تولید کند، لذا پیش بینی ما این است که برای تولید و تزریق این تعداد واکسن، 5 تا 6 سال طول می کشد تا وضعیت جهان به روال عادی بر گردد.
رئیسی افزود: با توجه به آغاز واکسینه کردم مردم از آلان خبرهای مختلفی در خصوص واکسن کرونا خواهیم شنید حتی ممکن است نامه هایی را نیز در این خصوص جعل کنند، ولی مطمئن باشید که واکسن آن خارج از شبکه بهداشت و درمان به هیچ کس تزریق نخواهد شد.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرد: هر دوز این واکسن برای یک کد ملی در نظر گرفته خواهد شد و با توجه به اینکه لیبل آن برای هر فرد با کد ملی به ثبت خواهد رسید، امکان نشت آن در بیرون وجود ندارد.
رئیسی در پایان تصریح کرد: در آستانه شب عید قرار داریم و رعایت تمام پروتکل های بهداشتی برای حفظ سلامتی خود و خانواده بسیار ضروری است، زیرا رعایت پروتکل های بهداشتی مهم ترین ابزار ما در مقابله با این ویروس خطرناک است که در روزهای اخیر خیز برداشته است.
فرمانده ستاد مدیریت مقابله با بیماری کرونا در کلانشهر تهران از شناسایی ۷ مورد مبتلا به کرونای انگلیسی در استان تهران خبر داد و گفت: علیرغم بروز جهش در ویروس کووید-۱۹، کماکان رعایت پروتکلهای بهداشتی منجر به پیشگیری از ابتلا خواهد شد.
به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر علیرضا زالی در گفتوگوی زنده با بخش خبری سیما عنوان کرد: کروناویروسها، ویروسهای جهشپذیری هستند و با گذشت نزدیک به یکسال از آغاز شیوع کووید-۱۹ باید در انتظار جهشهای متفاوتی در عرصه جهانی باشیم. بنابراین بروز جهش انگلیسی و سایر جهشها، اتفاقی عجیب و غریب نیست و اولین و آخرین جهش هم نخواهد بود.
وی ادامه داد: برخلاف سایر ویروسها که جهشهایشان برای زیست سازگاری محیطی بیشتر، منجر به کاهش بیماریزایی میشود، تاکنون جهشهای ثبتشده کووید-۱۹ که واریانتهای مهاجمتری را ایجاد کرده، متاسفانه حاکی از افزایش سرایتپذیری است. به هرحال نمونههای کروناویروسها در برزیل، آفریقای جنوبی، انگلستان، آرژانتین و مکزیک سرشاخههایی از بروز جهش در عرصه جهانی به شمار میرود.
به گفته دکتر زالی، نکته بسیار مهم این است که علیرغم تمام این جهشهای ویروسی، کماکان اصول پروتکلهای بهداشتی منجر به پیشگیری از ابتلاء خواهد شد. بنابراین این پروتکلها تغییرنیافتنی است. بنابراین لازم است استراتژی سختگیرانهتری در رعایت شیوهنامهها اعمال شود.
فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا در تهران، افزود: شرایط فعلی ما در تهران به گونهای نیست که به دیماه شبیه باشد. افزایش میزان مراجعان سرپایی و بستری، بالا بودن موارد تست مثبت، حاکی از این است که در بهمنماه، گونه متفاوتتری از چرخه ویروس را شاهد هستیم که میتواند نشاندهنده بارقههای شکلگیری خیز جدید بیماری باشد. اگر خیز چهارم رخ دهد، سرعت سرایت، ابتلا و انتقال به مراتب از امواج قبلی بیشتر می باشد.
دکتر زالی تصریح کرد: تاکنون فقط ۷ مورد ابتلا به کرونای انگلیسی در استان تهران شناسایی شدهاند. اثبات این نوع ویروس اقدامی آزمایشگاهی است. همچنین فردی که هفته گذشته بر اثر کرونای انگلیسی فوت شد، به بیماری زمینهای مبتلا بود.
وی در پایان اظهار کرد: متاسفانه در طول دو هفته اخیر، اکثر موارد بستری در بیمارستان، اعضای یک خانواده بودند یا مراودات نزدیک خانوادگی داشتند. علاوهبر اینکه هنوز مطالعه مُتقنی در خصوص اینکه این ویروس جهشیافته تا چه میزان به پروتکلهای درمانی پاسخ میدهد، وجود ندارد، باز هم باید تمام استراتژیها معطوف به پیشگیری باشد.