هضم
چربی ماهی کیلکا، سریع و از نظر اسیدهای چرب غیر اشباع و به خصوص اُمگا-3
غنی میباشد. از این رو پزشکان و متخصصین تغذیه، اهمیت مصرف ماهی را در
رژیم غذایی توصیه میکنند. اما مانند سایر چربیهای غیراشباع زود اکسیده
شده و طعم نامطبوعی پیدا میکنند. ماهیها غنی از ویتامینهای مختلف
میباشند. چربی ماهی منبع ویتامین A و D بوده و قبل از به وجود آمدن مولتی
ویتامین به کودکان تجویز میشد.
به گزارش بهداشت نیوز، ماهی کیلکا یکی از مهمترین انواع
ماهیهای اختصاصی دریای مازندران میباشد. ماهی کیلکا با جثهی بسیار کوچک
(به طول متوسط 7 تا 10سانتیمتر و وزن 7 تا 10 گرم) سرشار از پروتئین،
ویتامین و کلسیم میباشد. تاکنون سه گونه ماهی کیلکا در دریای خزر گزارش
شده است:
ماهی کیلکا انچووی
ماهی کیلکا چشم درشت
ماهی کیلکا معمولی
ارزش غذایی ماهی کیلکا:
ماهی با داشتن پروتئین با کیفیت بالا، چربیهای سهلالهضم و غنی از
ویتامین محلول در چربی و انواع مواد معدنی یکی از جایگاههای بسیار با
اهمیت را در میان فرآوردههایی حیوانی مانند گوشت قرمز گوشت طیور، تخممرغ و
شیر به خود اختصاص داده است.
از نظر تغذیهای پروتئینهای ماهی درجهی هضم بالایی داشته و کیفیت آنها
با توجه به اسیدهای آمینهی ضروری برابر با گوشت قرمز میباشد؛ در نتیجه
مهمترین نقش ماهی در تمام کشورهای ماهی خیز برطرف کردن نیازهای پروتئینی
میباشد.
میزان ویتامین B ماهی نسبتاً زیاد است و گوشت ماهیهای دریا منبع خوب و مهمی از نظر مواد معدنی و ید محسوب میشوند.
کنسرو ماهیهای استخواندار مانند ساردین و ماهی کیلکا منابع عالی کلسیم و
فسفر هستند، زیرا این گونه ماهیها همراه استخوان کنسرو شده صرف میشوند.
ماهی کیلکا در طول روز به صورت گله متراکم یافت میشود و با تاریک شدن هوا
پراکنده میگردند. فرماندهی کشتی قبل از تاریک شدن هوا با استفاده از
دستگاه ماهی یاب عملیات تعقیب گلههای ماهی کیلکا را انجام میدهد. از آن
جایی که ماهی کیلکا در عمق معینی زندگی کرده و به ندرت از این عمق تجاوز
میکند؛ در نتیجه برای صید آنها لامپ الکتریکی باید مستقیماً در عمقی قرار
بگیرد که ماهیان در آن عمق به سر میبرند. ماهیان به دنبال لامپ حرکت
میکنند و توسط تورهای قیفی مانند به دام میافتند. به طور معمول میزان صید
در هر نوبت بین 200تا 300 کیلوگرم میباشد. ماهی کیلکا علیرغم جثهی کوچک
خود، از نظر ارزش و ترکیب مواد غذایی در ردیف مابقی ماهیها و حتی در بعضی
از موارد نسبت به گوشت قرمز دارای مزیت و برتری بیشتری میباشد.
ترکیب ماهی کیلکا نیز همانند سایر ماهیها از آب، پروتئین، چربی و مواد معدنی تشکیل شده که به صورت مختصر توضیح داده میشود:
آب: در ترکیب کیلکا میزان آب حدود 75- 73 درصد وزن ماهی را تشکیل میدهد.
پروتئین: از نقطه نظر ارزش غذایی، پروتئین عمدهترین قسمت بافتهای ماهی
میباشد. ضریب جذب پروتئین ماهی در بدن انسان بالا و برابر 96 درصد
میباشد.
چربی: نوسان چربی در گونه و فصول مختلف سال به مراتب بیشتر از سایر مواد
تشکیل دهندهی ماهیهای دیگر میباشد و درصد آن در ماهی کیلکا %8.2 است. هضم
چربی ماهی کیلکا سریع و از نظر اسیدهای چرب غیراشباع غنی میباشد.
ویتامینها: ماهی کیلکا منبع عمدهای از ویتامینهای مورد نیاز انسان را
در بردارد و سرشار از ویتامینهای A ، B ، E ، D و K میباشد.
چربی ماهی منبع ویتامین A و D بوده و قبل از به وجود آمدن مولتی ویتامین به کودکان تجویز میشد.
طرز پخت ماهی کیلکا سوخاری :
یه بسته ماهی کیلکا
سیر شش حبه
فلفل به میزان لازم
نمک یک قاشق چای خوری
آب لیمو چهار قاشق غذا خوری
آویشن یک قاشق چای خوری
ادویه ماهی یک قاشق چای خوری
بکینگ پودر نصف قاشق چای خوری
تخم مرغ دو عدد
روغن برای سرخ کردن به میزان لازم
بعد از تمیز کردن همه ماهی کلیکا ها…
(یعنی زدن سر و دم و کندن بال کوچولوی پشتش و خالی کردن محتویات شکمش و شستنشون)
کمی سیر رنده می کنیم حدود سه چهار حبه متوسط و کمی آب لیمو حدود دو قاشق
غذا خوری و به مقدار دلخواه نمک و ادویه ماهی ( اگر نداشتین ادویه معمولی
غذا و کمی زرد چوبه..چون ادویه ماهی توش زردچوبه داره نگفتم) و کمی فلفل
چیلی (فلفل
قرمز)
بعلاوه مقداری آویشن ..اینا رو مخلوط میکنیم و ماهی ها رو می ریزیم توش و
همه رو با این مواد مخلوط میکنیم…می گذاریم یه مدت بمونه …حدود سه ساعت..
بعد این ماهی ها رو میغلتونیم تو آرد..بعد تو تخم مرغ زده شده ( که توش
بکینگ پودر زدیم )بعد دوباره تو آرد سوخاری و بعد سرخش میکنیم….
روغن رو زیاد نریزید چون آرد سوخاری میریزه توش میسوزه ..کم باشه راحت می تونید روغن رو عوض کنید و روغن تازه استفاده کنید…
وقتی ماهی ها داره سرخ میشه یکی دو بر را برمیگردونیم تا هر دو طرف خوب سرخ شه…
بعد که پخت میریزیم تو یه ظرف کنارش رو با جعفری تزیین میکنیم..یا مثل من
تو برگ کاهوو بریزید و بغلش چند تا گوجه حلقه شده و سیب زمینی سرخ شده…
امیدواریم از اطلاعاتی که در این بخش از آسان طب درباره ماهی کیلکا تقدیمتان کردیم بهره مند شده باشید.
این ماهی انواع مختلفی دارد و در کنارش خواص زیادی دارد که در این بخش به آن اشاره کردیم.
مصرف زیاد و روزانه برخی ماهی ها برای مبتلایان به نقرس و اسیداوریک بالا توصیه نمی شود
کیلکا و ساردین از جمله ماهیهای ریز جثهای هستند که کنسرو آنها در
اکثر مغازهها و فروشگاهها به چشم میخورد. این نوع ماهیها برخلاف جثه
کوچک، ارزش تغذیهای بالایی دارند و مزایای درمانی آنها در بعضی موارد از
ماهیهای بزرگ نیز بیشتر است.
● ارزش تغذیهای ماهی کیلکا
کیلکا یکی از انواع ماهیهای شمال است، ۷ تا ۱۰ گرم وزن دارد و طول آن
از ۱۰ سانتیمتر تجاوز نمیکند. این ماهی دارای انواع مختلفی چون کیلکای
چشم درشت و معمولی است و ارزش تغذیهای آن مانند ماهیهای بزرگ و در بعضی
موارد از گوشت و مرغ بیشتر است.
کیلکا نوعی ماهی کمچرب است که ۷۳ تا ۷۵ درصد وزن آن را آب و عمدهترین
قسمت بافت آن را پروتئین تشکیل میدهد. کیفیت پروتئین این ماهی با توجه به
اسید آمینه ضروری آن برابر با گوشت قرمز ولی سریعتر از آن هضم میشود و تا
۹۶ درصد قابلیت جذب دارد. چربی گوشت این ماهی براساس گونه و در فصول مختلف
سال متغیر است و اغلب ۲/۸ درصد وزن ماهی را تشکیل میدهد. چربی کیلکا
سهلالهضم و از نوع غیر اشباع و حاوی امگا ۳ است. در گوشت این ماهی،
مقادیر زیادی ویتامینهای محلول در آب نظیر ویتامین B۱۲ یافت میشود و از
نظر ویتامینهای A و D غنی است. به دلیل آن که قسمت اعظم بافت ماهی را آب
تشکیل میدهد، در مقایسه با ماهیهای پرچرب کمکالری بوده و مصرف آبپزان آن
در رژیمهای لاغری توصیه میشود. ید کیلکا زیاد و به دلیل آن که اغلب به
همراه پوست و استخوان مصرف میشود، منبع سرشار از کلسیم بوده و مصرف مرتب
آن برای خانمهای باردار و افرادی که دوران یائسگی و بلوغ را سپری میکنند و
نیاز به کلسیم بیشتری دارند، مناسب است.
● ارزش تغذیهای ماهی ساردین
این ماهی که در مناطق شمالی و جنوبی کشور پرورش مییابد، از گروه
ماهیهای پرچرب بوده ولی چربی آن غیراشباع و از نوع امگا-۳ است. برخلاف
ماهیهای کمچرب که امگا-۳ آنها در جگرشان ذخیره شده، این چربی مفید در
بافت گوشت ساردین اندوخته شده و قابل دسترستر است. مصرف این ماهی به دلیل
چربیهای قابل جذب برای کودکان و نوجوانان اهمیت فراوانی دارد و برای تکامل
سیستم عصبی و سلامت مغز و اعصاب لازم است و مصرف مرتب آن برای مبتلایان به
افسردگی بسیار مفید بوده و با تاثیر در عملکرد داروهای ضد افسردگی باعث
افزایش اثر دارو و بهبود سریع میشود. از سوی دیگر، چربی مفید ساردین از
لخته شدن و چسبیدن پلاکتهای خونی حاوی کلسترول به سطح داخلی عروق جلوگیری
میکند و به دلیل کاهش التهاب در بیماریهایی چون آرتریت روماتوئید نقش
کلیدی دارد. ارزش تغذیه ای این ماهی در برخی موارد بیشتر از ماهیهای بزرگ
جثه است و مانند ماهی کیلکا به دلیل آن که به همراه استخوان مصرف میشود،
غنی از کلسیم و فسفر است. ساردین به جهت پرچرب بودن کالری بالایی دارد و
میزان ویتامینهای محلول در چربی آن مانند e،d،a و k بیشتر از
ویتامینهای محلول در آب است. گوشت این ماهی کمی تیره و در مقایسه با
ماهیهای سفید از نظر ویتامین B غنیتر است.
● توصیهها:
۱) سطح جیوه و دیگر سموم شیمیایی موجود در گوشت ماهیهای ریز جثه بخصوص
کیلکا پایینتر از ماهیهای بزرگ جثه است. بنابراین بچههای زیر ۱۲ سال و
خانمها در دوران بارداری و شیردهی برای مصرف بیشتر ماهی و جذب کمتر جیوه
بهتر است هفتهای ۲ وعده از این ماهی به صورت پخته میل کرده و از مصرف
ماهیهای بزرگ و شکاری خودداری کنند.
۲) کیلکا و ساردین به دلیل آن که همراه با استخوان مصرف میشوند، فسفر،
کلسیم، ید و آهن قابل جذبی دارند و برای افرادی که زمینه ابتلا به پوکی
استخوان دارند و شیر هم مصرف نمیکنند، گزینه مناسبی است.
۳) مصرف زیاد و روزانه برخی ماهی ها برای مبتلایان به نقرس و اسیداوریک بالا توصیه نمیشود.
۴) این نوع ماهیها را همراه با پلو یا نان گندم میخورند. بهتر است آن
را با آبلیمو و نارنج میل کنید تا آهن آن بهتر جذب شود. مصرف جعفری نیز به
همراه این ماهی به هضم بهتر آن کمک میکند.
۵) استفاده از ماست یا دوغ به همراه این ماهی به دلیل طبع سرد موجب افت فشار خون، سرگیجه و سردرد میشود.
۶) در صنعت کنسرو کیلکا و ساردین در انواع آبپز، سسدار و روغندار
تهیه میشود. انواع آبپز آن مناسب، ولی به دلیل نمک زیاد به کار رفته در
آن، بهتر است این ماهی به صورت تازه خریداری و به طرز مطلوبی پخته شود.
منظور ما از خوردن ماهی با استخوان،جویدن استخوانها و بلعیدن آنان است،استخوان ماهی نرم و نازک است و به راحتی جویده می شود؛شما با این کارکلسیم قابل توجهی را به بدنتان وارد میکنید
دکتر
احمدرضا درستی در ماهنامه آشپزباشی نوشت: انسان با دریافت غذاهای مناسب،
کافی و متنوع، آنها را هضم نموده و در نهایت موادی را وارد جریان خون
میکند که به آنها مواد مغذی گفته میشود. بیش از 40 نوع ماده مغذی از طریق
غذاها وارد بدن میشوند، تا سلامت فرد حفظ شود و توان کافی برای انجام
فعالیتهای روزمره خود داشته باشد و ضمنا کودکان بتوانند رشد مناسب داشته
باشند و افراد بیمار نیز بتوانند دوره بیماری و نقاهت را به سلامت پشت سر
بگذارند. برخی از مواد مغذی لازمست هر روز به مقدار زیاد (حداقل دهها گرم)
به بدن برسند که از جمله آنها میتوان ترکیبات قندی، چربیها و پروتئینها
را نام برد.
در
علم تغذیه به این گروه از مواد مغذی، درشت مغذیها گفته میشود. بعضی دیگر
از مواد مغذی فقط به اندازه محدود (حداکثر چند گرم) در روز باید وارد بدن
شوند تا تغذیه مناسبی برای فرد رقم بخورد. به این مواد مغذی، ریزمغذیها
گفته میشود. در علم تغذیه ریزمغذیها را نیز به دو دسته مواد معدنی و
ویتامینها تقسیم میکنند. حفظ سلامت و نشاط انسان منوط به دریافت مناسب 13
نوع ویتامین و حدود 18 ماده معدنی است.
کلسیم یکی از
مواد معدنی است که نقشهای بسیاری را در بدن ایفا میکند. این ماده نه تنها در
ساختمان استخوانها و دندانها نقش اساسی ایفا میکند، بلکه آنزیمهای
بسیاری نیز به این ماده حیاتی برای ساخته شدنشان نیاز دارند. کلسیم یکی از
عوامل انعقاد خون است و ضمنا در انتقال پیامهای عضلانی و عصبی نقش مهمی
ایفا میکند. مقدار کلسیم خون بشدت و بطور دقیق توسط سیستمهای کنترل بدن
مورد بررسی و تنظیم قرار میگیرد تا اندازه آن بطور دقیق در خون حفظ شود؛
زیرا هرنوع کاهش و یا افزایش کلسیم در خون، منجر به مشکلات قلبی – تنفسی
حاد و لطمات جدی و حتی مرگ فرد میگردد.
هنگامی که
کلسیم موجود در غذای فرد برای مدت طولانی کمتر از نیازش باشد، بدن تلاش
میکند تا با استفاده از کلسیم موجود در استخوانها، مقدار کلسیم خون را
بدقت تنظیم کند. این کار بدن سبب میشود که پس از مدتی نه چندان طولانی،
ذخیره کلسیم استخوانها کاهش یابد و در نتیجه استخوانهای فرد پوک شوند
(پوکی استخوان یا استئوپروز). در کودکان کاهش کلسیم استخوانها منجر به
نرمی استخوان (استئومالاسی) میشود که بدنبال آن نیز شکل استخوانها بویژه
در ناحیه استخوانهای سینه و ساق پا، دستخوش تغییر و بدشکلی اندام میشود.
ممکن است شما افرادی را دیده باشید که هنگام راه رفتن، پاهایشان در ناحیه
ساق شبیه پرانتز باز و پرانتز بسته میباشد. این افراد در سنین کودکی به
کمبود کلسیم و در نتیجه نرمی استخوان دچار بوده اند که عارضه بد شکلی
استخوانهای پا در آنها بصورت دائمی بجای مانده است.
مقدار کلسیم
موجود در غذاهای مختلف متفاوت است و درواقع هر غذا دارای مواد مغذی مختلفی
است که بسته به نوع آن غذا، مواد مغذیای که با خوردن آن ماده غذایی وارد
بدن میشوند، متفاوتاند. به همین دلیل نیز ما ناچاریم از غذاهای مختلفی
استفاده کنیم؛ زیرا بعضی از آنها ویتامین بیشتری دارند، بعضی پروتئین بیشتر
و بعضی هم مواد معدنی بیشتری را به بدن میرسانند. غذاها را نیز برمبنای
مقدار مواد مغذی که در خود دارند، به 5 گروه اصلی تقسیم بندی کرده اند.
گروه غذایی
غلات و مواد نشاسته ای، با رساندن مقدار قابل توجهی قندهای پیچیده به بدن،
انرژی کافی را برای ما تامین میکنند. مصرف میوهها و سبزیجات، ویتامینهای
متعدد و فیبرهای مناسب غذایی را در اختیار بدن قرار میدهد و خوردن
گوشتها، تخم مرغ و حبوبات نیز پروتئینهای ارزنده ای را به بدن وارد
میسازد. از قدیم هم همگان میدانسته اند که مصرف لبنیات مقدار قابل توجهی
کلسیم به بدن میرساند.
برخی افراد که
در مدت حیات خود لبنیات کافی دریافت نمیکردهاند، در معرض خطر جدی برای
کاهش توده استخوانی خود هستند. اگر تا 40 سالگی فرد کلسیم کافی دریافت
نکند، پوکی استخوانی که برای او به ارمغان نهاده میشود، تا انتهای عمر
گریبانش را میگیرد. این گونه افراد حتی با مصرف مکملهای حاوی مقادیر
بسیار کلسیم نیز، همواره با درجاتی از مشکلات استخوانی روبرو هستند.
بنابراین، دو
گروه در معرض خطر شدید مشکلات استخوانی عبارتند از کسانی که در کودکی،
نوجوانی و جوانی مقدار لبنیات ناکافی مصرف میکنند و کسانی که در سنین
بالای 40 سال قرار دارند و با مشکل پوکی استخوان دست به گریبان هستند.
چنانچه افراد بالای 40 سال مبتلا به پوکی استخوان حتی شروع به مصرف لبنیات
کافی بنمایند، باز هم برای مقابله با این بیماری، با دشواریهایی روبرو
خواهند بود. لذا بسیاری از این افراد بناچار به مصرف مکملها روی میآورند
که البته همانگونه که ذکر شد، ممکن است چندان کارساز نیز نباشد.
استخوان یکی
از منابع عالی کلسیم است که مصرف آن برای همه انسانها قابل توصیه است؛ ولی
مصرف آن بویژه برای افراد مبتلا به نرمی و پوکی استخوان، فوق العاده
ارزشمند است. لازم به ذکر است که جوشاندن استخوان و مصرف آب حاصله نمی
تواند کلسیم فراوانی را به بدن وارد سازد، بلکه لازم است دقیقا خود استخوان
جویده و خورده شود. حتی کسانی که پوست تخم مرغ را در آبلیمو خوابانده و
پس از نرم شدن پوسته تخم مرغ، آبلیموی باقیمانده را مصرف میکنند نیز،
عایدی چندانی نخواهند داشت و این کار حتی میتواند به بیماری گوارشی در
آنها منجر شود.
توصیه جدی به
افراد مبتلا به مشکلات تغذیه ای ناشی از کمبود کلسیم این است که مرغ را
بخوبی بپزند و انتهای برجسته استخوانهای دراز (مثل استخوان ران مرغ) را
جویده و بخورند. استخوان ماهی برای جویده و خورده شدن جزو مناسب ترین
گزینهها محسوب میشود؛ زیرا استخوان ماهی نرم و نازک بوده و برای جویده و
خورده شدن مناسبتر است. امروزه رسم است که کنسرو برخی از ماهیها که حاوی
استخوان نیز هست و مصرف کننده میتواند با لذت این ماهی همراه با استخوان
را خورده و از عواید آن استفاده کند. لازم به یادآوری است که خود گوشتها
(اعم از گوشتهای قرمز یا سفید) کلسیم کمی دارند و لذا فقط با خوردن خود
استخوان است که میتوان مقدار مناسب کلسیم را دریافت نمود. ماهیهای ریز
(از قبیل کیلکا و ساردین) نه تنها بهترین پروتئینها و اسیدهای چرب را به
بدن میرسانند، بلکه هنگامی که با استخوان جویده و خورده شوند، کلسیم قابل
توجهی را نیز به بدن وارد میسازند.
استخوانهای
ریز ماهیهای کمی درشتتر (که اصطلاحا به آنها تیغ ماهی گفته میشود) نیز
برای خوردن مناسب هستند؛ ولی شرط مهم در مورد مصرف تمام استخوانها و از
جمله تیغ و استخوان ماهی آن است که بخوبی پخته شده باشند، به گونه ای که
وقتی در دهان جویده میشوند، براحتی نرم و بلعیده شوند و خدای ناکرده در
گلو یا دیگر قسمتهای دستگاه گوارش گیر نکنند. به همین دلیل نیز مصرف
ماهیهای کوچک با استخوان بیشتر قابل توصیه است؛ زیرا استخوانهای آنها
بخودی خود بسیار ریز و نرم و بیآزار است و با حرارت اندک نیز خود ماهی و
تیغ آن بخوبی پخته و قابل مصرف میشود.