واحد مشترک کمکی پژوهش و مهندسی «هوش یار-تواندار»     (HT-CSURE)

واحد مشترک کمکی پژوهش و مهندسی «هوش یار-تواندار» (HT-CSURE)

Hooshyar-Tavandar Common Subsidiary Unit for Research & Engineering
واحد مشترک کمکی پژوهش و مهندسی «هوش یار-تواندار»     (HT-CSURE)

واحد مشترک کمکی پژوهش و مهندسی «هوش یار-تواندار» (HT-CSURE)

Hooshyar-Tavandar Common Subsidiary Unit for Research & Engineering

تخریب آثار باستانی برای جستجوی گنج


در دنیای قصه‌های قدیمی معمولا پای گنج‌های افسانه‌ای وسط است که با یافتن آنها زندگی افراد زیر و رو می‌شود. اما یافتن گنج برای رسیدن به ثروت‌های افسانه‌ای به دنیای قصه‌ها محدود نمانده است. این روزها برخی برای حل مشکلات خود یافتن گنج‌های افسانه‌ای را تجویز می‌کنند؛ گنج‌هایی که بود و نبود آنها در‌هاله‌ای از ابهام است. انگار هنوز هم کسانی را می‌توان یافت که در دنیای قصه‌ها زندگی می‌کنند و با امید به یافتن این گنج‌ها بیل و کلنگ را در دست می‌گیرند و شروع به کندن زمین می‌کنند.
 
به گزارش آرمان، در کشور ما هم از افسانه گرفته تا واقعیت داستان‌های یافتن گنج‌ها نسل به نسل در بین مردم رواج داشته است و به‌ویژه با توجه به قدمتی که کشور ما دارد احتمال اینکه این افسانه‌ها رنگ واقعیت داشته باشند بیشتر قوت می‌گیرد. 

یافتن افرادی که به‌دنبال این گنج‌ها باشند کار سختی نیست. به سراغ یکی از این جویندگان طلا می‌رویم. نامش سامان است و 24 سال سن دارد. او می‌گوید: یک سال پیش در معامله‌ای ضرر زیادی کردم و قرض فراوانی بالا آوردم. برای حل مشکل هیچ چاره‌ای به‌نظرم نمی‌رسید. ما در یکی از مناطق غربی کشور زندگی می‌کنیم. شایعه‌های زیادی درباره وجود گنج در این مناطق وجود دارد. شنیده بودیم که در اطراف باغمان یک گنج چندهزار ساله دفن است. برای همین با کمک یکی از فامیل‌ها توانستیم یک دستگاه فلزیاب بیاوریم؛ دستگاه دو میلیون قیمت داشت. وقتی درحال حرکت دادن فلزیاب در منطقه مورد نظر بودیم در یک نقطه آلارم دستگاه شروع به زدن کرد. ما هم شروع به کندن آن نقطه کردیم. برای اینکه کسی به ما شک نکند سه شب تا صبح آنجا کار کردیم. حدود سه متر که حفاری کردیم یک استخوان پیدا کردیم که کنارش یک کوزه بود. یک خنجر فلزی هم درون کوزه بود. در حقیقت هیچ‌کدام از چیزهایی که یافتیم ارزش نداشتند و فلزیاب هم برای آن خنجر فلزی علامت داده بود. او می‌افزاید: این نخستین‌باری نبود که به دنبال گنج رفتیم. قبلا یک‌بار دیگر هم این کار را کرده بودیم. در همان حوالی یک ورودی غار وجود داشت که خیلی شبیه غارهای قدیمی بود. بعد از مشورت با یک فرد مطلع در زمینه آثار باستانی در آن ناحیه شروع به کندن کردیم. مدتی طولانی آنجا کار کردیم. یک چاه 20 متری حفر کرده بودیم. در اواخر به حدی چاه عمیق شده بود که خاک را با کاسه از آن بیرون می‌آوردیم ولی باز نتوانستیم هیچ چیزی پیدا کنیم. حرف‌های سامان این جمله قدیمی را یادم می‌آورد که «نابرده رنج گنج میسر نمی‌شود» اما رنج کشیدن باید در مسیر درست باشد وگرنه با هیچ‌کدام از این کوره‌راه‌ها نمی‌توان به مقصد رسید. 

 نام قانونی و مستعار گنج‌یاب‌ها!

تبلیغات برای فلزیاب‌ها در و دیوار شهر را پر کرده است. از پشت قوطی‌های کبریت گرفته تا دیوار خانه‌ها و پشت کامیون‌ها می‌توان تبلیغات فلزیاب‌ها را مشاهده کرد. دیدن این همه تبلیغات برای فلزیاب‌ها این سوال را در ذهن تداعی می‌کند که چه خبر است که این‌همه فلزیاب تبلیغ می‌شود؟ شاید بیننده‌ای که زیاد با اوضاع آشنا نباشد احساس کند که به یک سرزمین فلزی پا نهاده است. اما در حقیقت خیلی از افراد در پستوی ذهن خود جواب سوال را می‌دانند. کاربرد فلزیاب نه برای یافتن لوله یا فلز بلکه برای یافتن گنج‌های باستانی است. فلزیاب، نام قانونی و مستعار گنج‌یاب‌هاست. تبلیغات برای فلزیاب‌ها محدود به در و دیوارهای شهر نمانده بلکه این روزها در فضاهای مجازی هم این تبلیغات رونق زیادی پیدا کرده است. در این سایت‌های مجازی دیگر لاپوشانی‌های دنیای واقعی وجود ندارد و با صراحت از گنج‌یاب‌ها به‌جای فلزیاب سخن گفته می‌شود. قدم به یکی از این سایت‌های مجازی می‌گذاریم. سایت در یک قالب چند رسانه‌ای حرفه‌ای طراحی شده است که امکانات مختلفی برای بازدیدکننده وجود دارد. در این سایت انواع گنج‌یاب‌ها تبلیغ می‌شوند. مشخصات گنج‌یاب و مزایای آن شرح داده شده است. حتی برای اجناس گارانتی‌های یک یا دو ساله وجود دارد. از انواع تبلیغات برای جذب افراد استفاده شده است. فیلم‌های آموزشی هم برای افراد وجود دارد تا نحوه استفاده از گنج‌یاب را یاد بگیرند و خود بتوانند دست به حفاری بزنند. گذاشتن ایمیل و شماره ارتباط را با سازندگان سایت راحت کرده است. در معرفی سایت ذکر شده است که به شما انواع مشاوره‌ها را می‌دهیم فقط کافی است از ساعت سه بعد از ظهر تا 12شب با ما تماس بگیرید. با شماره‌ای که در سایت گذاشته شده است تماس می‌گیریم. مرد میانسالی گوشی را برمی‌دارد. با نخستین سوال‌ها شروع به دادن اطلاعات درباره انواع گنج‌یاب‌ها می‌کند. او به آرمان می‌گوید: گنج‌یاب‌ با قیمت‌های متفاوتی داریم ولی هر چقدر بیشتر حاضر به هزینه کردن باشید گنج‌یاب بهتری را می‌خرید؛ از قیمت‌های خیلی پایین یکی دو میلیونی تا قیمت‌های متوسط سی چهل میلیونی و بهترین جنس‌هایی هم که می‌توان یافت قیمت‌های میلیاردی دارند. بسته به نوع حفاری و عمقی که می‌خواهید کاوش کنید نوع گنج‌یاب فرق می‌کند. او ادامه می‌دهد: ما هر نوع مشاوره دیگری هم در این زمینه می‌دهیم و اگر با سند به ما ثابت شود در منطقه‌ای گنج وجود دارد حاضر هستیم با شریک شدن در قیمت آن خودمان در آن منطقه دست به کاوش بزنیم. علاوه بر مشاوره در زمینه یافتن گنج می‌توانیم خریدار خوبی هم به آنها معرفی کنیم. شماره خریدار را نمی‌دهد. می‌گوید ما خودمان واسط فروشنده و خریدار هستیم. درباره غیرقانونی‌ بودن این عمل از او می‌پرسیم که می‌گوید: خریدن گنج‌یاب کاری غیرقانونی است و باید بااحتیاط در این زمینه عمل کرد وگرنه در صورتی که ثابت شود فرد گنج‌یاب دارد برایش مجازات قانونی تعیین می‌شود. در پایان هم آدرس ایمیلش را می‌دهد و می‌گوید اطلاعات تکمیلی را در این زمینه برایتان می‌فرستم. 

 اینها در حال ویران‌کردن بناهای باستانی هستند

یک کارشناس میراث‌فرهنگی به «آرمان» می‌گوید: نوع استفاده‌ای که از فلزیاب‌ها صورت می‌گیرد تقریبا صددرصد برای حفاری غیرمجاز است. در موارد بسیار نادری پیش می‌آید که برای کارهای ساختمانی از آنها استفاده شود. این دستگاه‌ها را به محوطه بناهای تاریخی می‌برند و با شلختگی و بی‌دقتی زیادی در این مناطق شروع به حفاری می‌کنند. مهدی حجت می‌افزاید: این حفاری‌های غیراصولی و نادرست تمام محوطه آثار باستانی را به‌هم می‌ریزد. این حفاری‌ها به حدی به محوطه آثار باستانی ضرر می‌زنند که حتی باستان‌شناسان هم دیگر نمی‌توانند در آن محیط دست به حفاری بزنند. روی در و دیوار، فلزیاب‌ها تبلیغ می‌شوند. این تنها صورتی از تبلیغات برای این کالاست. سایت‌های مختلفی هم در این زمینه وجود دارند. سایت‌هایی که با صراحت تمام از گنج‌یابی، آدرس گنج و... در آنها صحبت شده است. او تاکید می‌کند: اینها درحال ویران‌کردن بناهای باستانی هستند ولی هیچ برخورد جدی با آنها صورت نمی‌گیرد. در این زمینه قوانین بسیاری وجود دارد که باید طبق آنها عمل شود. کسی که این وسیله را دارد باید از وزارت نیرو یا سازمان میراث‌فرهنگی و آثار باستانی مجوز داشته باشد. واردکنندگان فلزیاب‌ها، سازندگان آنها و مصرف‌کنندگان آنها کارشان غیرقانونی است و لازم است که برخورد جدی با آنها صورت گیرد. 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد